Welkom in het
pittoreske stadje Stokkem.
Het vlechtersdorpje aan de Maas.

 DE KORVERIJ IN DE STAD STOKKEM

Stokkem het vlechtersdorpje aan de Maas.

Stokkem is de moeite waard om te bezoeken. De korverij is een erfenis waar Stokkemenaren terecht fier op zijn! Zo’n 100-tal jaar geleden was er geen huis in Stokkem of men hoorde er het sissende geluid van tegen elkaar kletsende wissen. Bijna ieder gezin had er zijn eigen wissenveldje. Het door bijna gans Europa verkochte vlechtwerk bezorgde de korvers internationale faam. Heel Stokkem kon met zijn gevlochten vleeskorf, wieg of broodmand er zijn spreekwoordelijke boterham mee verdienen. Het was een echte huisnijverheid.

Op 7 mei 1934 zag de “Teen en Rietvlechtschool van het Heilig Hart” het levenslicht als enige korversschool van het land. Het was vooral de bedoeling jongeren een degelijke opleiding te geven als vlechter. Hierdoor werden de werken smaakvoller en kunstiger en kreeg deze ambacht weer zijn verdiende belangstelling. Specialisten ontwierpen nieuwe vormen, begonnen te variëren met lijn en kleur. Kortom, voor een mooi stuk vlechtwerk ontstond een nieuwe markt en het kon het label “Stokkems vlechtwerk” dragen. Dat het beroep na de laatste wereldoorlog moeilijke tijden kende, weet allicht iedereen, maar de aloude huisnijverheid bleek even taai te zijn als de wissen waarmee al eeuwenlang gevlochten werd. Maar helaas ….

ACTIVITEITEN AAN DE OUDE MAAS

Bezoek aan het Maascentrum ” De Wissen”

Een bezoek aan Maascentrum De Wissen mag zeker niet ontbreken. Je wordt er ondergedompeld in de cultuur van het mandenvlechten. Ook ontdek je op een creatieve manier alle geheimen van de Maas. Wandelaars komen aan hun trekken in het Maaspark Negenoord. Tussen de Konikpaarden en Galloway runderen wordt je tocht een ware belevenis. Vanuit de uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht op dit bijzonder stukje natuur.

De Maas biedt uiteraard ook voor de waterratten een activiteit. Zo kan je fluisterbootjes huren bij Maascentrum De Wissen. Je kan er vissen aan de waterplassen of misschien kamperen op de Maasvlotten.

Maascentrum de Wissen

De Wissen waar tal van educatieve projecten worden aangeboden in samenwerkingsverband met Maascentrum De Wissen. 

Meer Info
De fluisterbootjes aan de oude maas

Van april tot en met oktober kan je de Oude Maas ontdekken met de fluisterbootjes. Gewapend met een elektrisch aangedreven bootje en zwemvest kan je op eigen houtje de Oude Maas trotseren. Gecombineerd met een ‘struinwandeling’ langs de Maas is dit een perfecte uitstap voor jong en oud. 

Meer Info
Maaspark Negenoord

In dit stukje Limburgs landschap bevinden zich 2 grindwinningsplassen die in de Maasuiterwaarden zijn ontstaan. Je spot hier verschillende fauna en flora en ook de Konik paarden en galloway runderen hebben een plaatsje gekregen in dit 155 groot natuurontwikkelingsgebied. De uitkijktoren geeft je een prachtig uitzicht over het park. 

Meer Info

NOG ANDERE PLAATSEN OM TE BEZOEKEN

De mooiste dagattracties in Limburg

garanderen je een onvergetelijke ervaring!

Wandelen in limburg

Meer Info

Fietsen door limburg

Meer Info

Bezoek ook…

Meer Info

 Maasstraat 17 | 3650 Dilsen-Stokkem
Tel: +32 498 502 287 | demandenvlechter@gmail.com